Mandariini-jogurttikakku
Tässä sinulle herkullinen kakkuohje kevään ja kesän juhliin. Mandariini-jugurttikakku on raikas kahvipöydän kruunu. Valmistat hyydytettävän kakun ilman uunia. Ohje on 12 hengen kakulle. Varoitus: Voi viedä kielen mennessään!
Pohja
- 1,5 dl Hasselpähkinöitä
- 4 dl Kaurahiutaleita
- 0,5 dl Hunajaa
- 0,5 dl Rypsiöljyä
- 1/4 tl Suolaa
Täyte
- 5 Liivatelehteä
- 4 Mandariinia (siemenettömiä)
- 1 kg Kermaista luonnonjogurttia
- 2 dl Tomusokeria
Koristelu
- 4 Mandariinia
- 2-3 rkl Hunajaa (juoksevaa)
Valmistus
1. Pohjan valmistus; Paahda kuivalla paistinpannulla kaurahiutaleet ja rouhitut pähkinät, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää hunaja, öljy ja suola. Kääntele seosta hetki ja siirrä pannu pois liedeltä.
2. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 22 cm) pohjan ja reunan väliin. Ota kaura-pähkinäseoksesta 1 dl sivuun koristelua varten. Kumoa loput seoksesta vuokaan. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin.
3. Täytteen valmistus; Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 5 minuutiksi. Kuori täytteen mandariinit ja laita ne kattilaan. Soseuta mandariinit tasaiseksi survokseksi sauvasekoittimella. Kuumenna survos kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja lisää puristetut liivatelehdet. Sekoita ja anna hyytyä hieman.
4. Yhdistä jogurtti ja tomusokeri kulhossa. Kaada mandariinisose ohuena nauhana jogurttiin, koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja siirrä jääkaappiin. Anna hyytyä väh. 5 tuntia, mieluiten yön yli.
5. Irrota kakku vuoasta ja laita tarjoiluvadille. Koristele kuorituilla ja halkaistuilla mandariineilla. Ripottele päälle loput kaura-pähkinäseoksesta. Valuta päälle vielä juoksevaa hunajaa.
..........
Alkuperäinen ohje on julkaistu A-lehtien Meillä kotona -sivuilla.